streenuilkuikens gilbert smetGedurende de maanden januari, februari en maart hebben we met Kruin in Groot-Kruibeke inventarisatierondes gedaan om het Kerkuilen- en Steenuilenbestand zo veel mogelijk in kaart te brengen.
Met deze inventarisatie krijgen we ook een beter zicht om gericht nestkasten te plaatsen voor onze uiltjes.

De resultaten waren verbluffend:

Kerkuil: Minstens negen roepende mannetjes werden gehoord, maar meestal werden ze ook gezien. Dat geeft pas een adrenalinestoot voor elke natuurliefhebber. Het merendeel zit in Bazel, verspreid over gans het gebied. Onlangs werd nog een tiende Kerkuil gevonden in de Nobeekstraat. Hier werd tijdens de ronde in januari geen Kerkuil gespot.

Steenuil: Voor het Vlaams project Steenuil 2020 werden 13 kilometerhokken geïnventariseerd met een gestandaardiseerde geluidsmethode. Volgend jaar worden de resterende km-hokken van Kruibeke geteld. Het resultaat is verbluffend. Maar liefst 40 roepende steenuilmannetjes werden waargenomen. Bij elke ronde werden er ook verschillende gezien. Tijdens onze Steenuilenwandeling van 6 maart werden er 12 roepend waargenomen, waarvan er 2 keer een koppel werd gezien en 2 individueel. Kruibeke blijft een Uilendorp, dat is duidelijk.

Gilbert Smet