Op 12/05/2016 vond Mark Staut op het terrein van het bedrijf Ineos Zwijndrecht een wel erg triest geval van een draadslachtoffer: een uiterst zeldzaam woudaapje! Het diertje was volledig intact en was tegen een hoogspanningsmast gevlogen met fatale afloop. Mark contacteerde Geert Spanoghe (INBO) die het woudaapje opmat (gewicht, lengte) om het daarna aan de collectie van het KBIN te schenken.

Het woudaapje is een schuwe rietvogel die regelmatig in het Groot Rietveld Kallo wordt gesignaleerd en er ook broedt. Ook in de omliggende natuurgebieden en zelfs op de Defensieve Dijk te Zwijndrecht werd hij onlangs … levend opgemerkt. Hopelijk blijft het bij dat ene draadslachtoffer!

Vooral de dunne aardingskabels bovenaan elke hoogspanningslijn vormen een verraderlijk obstakel voor vogels. Er bestaan gerichte oplossingen om het risico op botsingen aanzienlijk te verkleinen. Zo kunnen de kabels worden voorzien ronde (vaak wit of rood gekleurde) bollen die de zichtbaarheid van de hoogspanningslijn verhogen waardoor het aanvaringsrisico voor vogels significant kan worden ingeperkt. In 2014 startte Elia, de netwerkbeheerder, met aanpassingen aan haar hoogspanningsnetwerk.

Woudaap hoogspanningsslachtoffer