Trekken bijenhotels extra sluipwespen aan?

extra sluipwespenOnze medewerkers van Steendorp (NP Scousele) stelden vast dat vele bijenhotels voor solitaire bijen worden belaagd door sluipwespen. Ze vroegen zich af of ze door het bouwen van bijenhotels geen extra de sluipwespen aantrekken. “Doen we er wel goed aan om de broedplaatsen te concentreren? Of hoe kunnen we deze kunstmatige broedplaatsen beschermen?” vroegen ze zich af.

Ze kregen antwoord van Joeri Cortens (Natuurpunt): “Volgens mij vormen de sluipwespen en andere parasieten geen echt groot probleem. Het klopt dat je de eerste jaren vaak een enorme toename ziet aan bijvoorbeeld rosse metselbijen en dat die na een tijdje weer verminderen in aantal door parasitisme. Maar de biodiversiteit vaart er wel bij en gaat naar een evenwicht.

Je ziet dat ook in andere systemen. Een nieuwe poel wordt de eerste jaren soms overrompeld door bruine kikkers met enorme hoeveelheden dikkopjes als gevolg. Maar als de salamanders de poel ontdekken en koloniseren, dan eten zij daar het grootste deel gewoon van op... Of we onze natuurgebieden moeten vol zetten met bijenhotels is een andere zaak.

Parken, tuinen, bedrijventerreinen ... zijn de ideale plaatsen om mensen met deze dieren te laten kennismaken, maar in een goed beheerd natuurgebied zijn er voldoende nestplaatsen.”

Zwijndrecht is dankzij de Milieuraad drie bijenhotels rijker. Einde mei plaatste de Sociale Werkplaats van Natuurpunt ze en het resultaat mag gezien worden. Er staat een exemplaar niet ver van de Scheldeoever aan De Wallen, een tweede aan de oprit aan het gemeentehuis en het derde (uiteraard) in de hoogstamboomgaard achter het Vredespark (zie foto).

In die buurt vonden we enkele jaren geleden al enkele honderden nestjes van de gehoornde metselbij in de snelbouwstenen van de muur van de tramhalte Vredespark. Op die plaats komt nu ook een informatiebord over metselbijen. Loop er maar eens langs, het loont de moeite én… deze bijen steken je niet! 

 

 

 

(foto: Kris Peeters)