Natuurpunt vzw heeft gronden en vijvers verworven in de Vuurkouter te Steendorp (Temse). Goed voor 20.755 m² oude kleiputten. Steendorp heeft een geschiedenis van steenbakken, kleiputten, droogloodsen en intensieve handenarbeid door mannen, vrouwen en kinderen in de kleinijverheid. In 1571 waren er reeds 8 gelagen (kleiontginning) op deze plaats.

De Vuurkouter, gelegen achter de Lepelstraat in Steendorp is een geheel van gronden en oude kleiputten die vol water staan. Door allerlei afvoerperikelen staat er heel veel water in de enorme vijver. Daardoor is deze plaats al meerdere keren in het nieuws gekomen. Soms stroomt het water de straat over en moet het overgepompt worden naar de dichtbijgelegen Schelde. 

De andere kant van de medaille is veel mooier. Door die enorme hoeveelheid water en die diepe kleiputten is er een zeer mooi natuurbiotoop ontstaan. Watervogels, aalscholvers, ijsvogels, vissen en amfibieën vinden hier een paradijs. In de lente bloeit er de slanke sleutelbloem.
Vuurkouter 20180908 kaart NineVanHoyweghen


Aankopen om natuur te vrijwaren van toekomstige verkavelingen

Om deze aankoop te kunnen realiseren, hebben wij centjes nodig. Mogen wij rekenen op je milde financiële steun? De plaatselijke vereniging Natuurpunt Waasland Kern Scousele zal proberen om deze financiering rond te krijgen. Steun ons!

Stort jouw gift op rekening BE56 2930 2120 7588 met vermelding ‘Gift Natuurpunt - project OVL-3691-6704 Vuurkouter’. Je krijgt een fiscaal attest voor een gift vanaf 40 euro. Dankzij de belastingvermindering van 45% die je kan realiseren, kost je bijdrage uiteindelijk ongeveer de helft (volgens de voorwaarden in artikel 145/33 WIB 92). Er kan max 10% van het netto-inkomen worden afgetrokken. Met dank voor je steun!

(tekst: Nine Van Hoyweghen, coördinator Natuurpunt Waasland Kern Scousele tel. 0473 72 66 15 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)