Waasland

 

images/headers/Waasland-1.jpg

Op 21 december 2019 werden de vleermuizen geteld in de Lauwershoek- en Landmolenschans (op de grens tussen Kruibeke en Temse). In de Landmolenschans vonden we 10 dieren wat een gemiddeld resultaat is. Terwijl we in de Lauwershoekschans 21 dieren vonden wat een nieuw record is door de gestegen aantallen baardvleermuizen.

We vonden er ook voor de 3e jaar op rij één Franjestaart, een soort die in het waasland toch eerder zelden overwinterd en als zomerhabitat grote oudere bossen nodig heeft. De laatste jaren duikt de soort echter in verschillende nieuwe overwinteringsplaatsen op in het Waasland.

 

De forten van Kruibeke en Zwijndrecht werden geteld op 13 januari. In Kruibeke vonden we 34 dieren wat een goed resultaat is. We vonden één Laatvlieger, een algemene soort in de zomer die we in de winter zelden vinden maar die een regelmatige gast is in dit fort. In Zwijndrecht wisten we 22 dieren te vinden wat voor dit fort een record is maar het is nog maar de 5e telling daar. We vonden hier voor het eerst één Franjestaart en ook één Laatvlieger. 

 
 

Baardvleermuis    

Watervleermuis  

Franjestaart  

Myotis species  

Gewone grootoorvleermuis  

Gewone dwergvleermuis  

Laatvlieger  

Landmolenschans   

          6

         2

 

         1

 

               1

 

Lauwershoekschans

          9

         3

        1

         1

                   1

               6

 

  Fort van Kruibeke

         23

         8

 

         1

 

               1

       1

  Fort van Zwijndrecht   

         11

         7

        1

   

               2

       1


Arno Thomaes