KauwVan kauwen is bekend dat ze slim zijn. Wie dat niet gelooft, moet het boek ‘Kauwen in de spiegel’ van Achilles Cools lezen. Niettegenstaande worden ze door velen als een pest aanzien. Slimme rovers die overlast veroorzaken in schoorstenen, jonge vogels verschalken en op auto’s schijten… maken de prachtige dieren niet populair bij sommige mensen.

Misschien kan ik hen van mening doen veranderen? Onlangs werd in de tuin van mijn buurman een grote buxus, die zo goed als kaalgevreten was door rupsen van de buxusmot, door vijf kauwen ‘aangepakt’. Een kwartier lang kamden de pientere vogels de struik uit en vraten zich dik aan de vette rupsen. Of hiermee de buxus van de buurman gered is, kan je betwijfelen, maar als nog meer kauwen deze rijk gedekte tafel ontdekken, is er misschien hoop voor de buxussen…
(tekst Jef Van De Wiele; foto Pascal De Munck)

'Het Stad' ontwikkelde een visie voor het groen in Antwerpen: het zogeheten Groenplan. Alle Antwerpse Natuurpuntafdelingen werkten daar aan mee. Men wil de visie achter het Groenplan illustreren via wandelingen doorheen veertien landschappen. In elk landschap werd een wandeling uitgestippeld langs het huidige en het toekomstige groen.

Voor onze regio gaat het over de wandelingen die je vindt in de brochure 'Scheldeland' en 'Vlakte Linkeroever'. Meer info vind je op de website van de stad Antwerpen.

Wist je al dat de vrijwilligers van Natuurhuis Panneweel een werkgroep Transitie hebben? Deze mocht een toffe prijs ontvangen van zodichtblij.be, een gemeenschappelijk forum van BBL en Unizo om Vlaamse steden en gemeenten duurzamer en klimaatbewuster te maken.

De vrijwilligers van Natuurhuis Panneweel wonnen de prijs voor circulaire economie met het Repair Café en het Geefplein dat ze tijdens hun Open Schuurdagen organiseerden. Deze inzet werd beloond met een cheque van 500€. De noeste vrijwilligers hebben al toegezegd om in oktober nog een workshop te organiseren. Applaus op alle banken voor deze mooie prestatie!

Het Wildlife Taxi Team is een lokale afdeling van Vogelbescherming Vlaanderen vzw in de streek van Sint-Niklaas. Als vrijwilligers-transporteurs vervoeren ze gewonde wilde dieren naar de vogelopvancentra als mensen die een ziek of gewond dier melden zelf geen mogelijkheden hebben om het dier te vervoeren. Doorkruis jij met je wagen regelmatig het Waasland, de Schelde-Durme- of Denderstreek? Of leg je voor het werk of in je vrije tijd vaak trajecten af in de regio Sint-Niklaas of Dendermonde, en zie je het zitten om als vrijwilliger te helpen gewonde wilde dieren naar een opvangcentrum te vervoeren? Contacteer dan Vogelbescherming Vlaanderen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lees meer over het Wildlife Taxi Team in deze pdf.