Op vrijdag 2 oktober werd het natuurhuis in Temse (Steendorp, Roomkouter) officieel geopend door JokeSchauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, door burgemeester Luc De Rijck en door schepen Hugo Maes.

Het is vooral deze laatste die de bloemetjes op zijn hoed mag steken, samen met zijn zeer actieve ploeg van natuur en milieu. Deze mensen hebben enorm hard gewerkt om dit gerealiseerd te krijgen. Zij verdienen allen een dikke pluim.

Ook de sponsoring van de MINA-raad mag zeker vernoemd worden. De avond werd geopend door 2 als vleermuizen verklede Natuurpunters. Zij brachten de sfeer er meteen in door een ‘Natuurhuislied’ met een meezingrefrein. En ja, ook Joke zong mee.

Het natuurhuis staat op de Roomkouter in Steendorp, vlak achter de Kapelstraat. Twee grote totems (bomen met wortels als kruin en een lange uitstekende tong) en een uithangbord met een gestileerde vleermuis tonen de ingang: Kapelstraat 170 a, 9140 Steendorp. Parkeren doe je langs de straatkant of beter, kom met de fiets!

Het natuurhuis is in hout opgetrokken. Het dakterras heeft een prachtig uitzicht op Roomkouter-Zuid. Binnen is er een knusse activiteitenruimte voor een 50-tal mensen. Er is ook nog een klein keukentje, een stockageplaats en 2 wc’s. Grote ramen geven uit op de omliggende natuur. Een houten terrasje en een groendak maken het geheel af.

Op zaterdag 3 oktober werd het natuurhuis ingehuldigd door de ‘gebruikers’ tijdens een leuke zonnige natuurnamiddag. Klein en groot werden allerlei activiteiten aangeboden.

Ondertussen is het Natuurhuis al flink in gebruik. Zowel de ‘Dag van de Trage Weg’, de toeristische wandeling van de gemeente Temse, het onthaal van een groep Oud-scouts uit Nieuwkerken, de voordracht door de uilenwerkgroep Zuid-Waasland als het onthaal van wandelaars uit Zwijndrecht konden hier plaatsvinden.

Je kan er ook vergaderen op een rustige, ongestoorde manier. Wat een luxe! Langzaam maar zeker worden alle kleine problemen opgelost, komen procedures tot stand en worden er afspraken gemaakt. Voor ons kan dit niet meer stuk. We zijn er apetrots op.
(tekst: Nine Van Hoyweghen, Natuurpunt Waasland Kern Scousele; foto’s Jef Van De Wiele)