Werken Het RotJe hebt het ongetwijfeld al gemerkt dat op Antwerpen Linkeroever de voorbereidende werken voor de Oosterweelverbinding aan de gang zijn.

Daarbij sprongen in het voorjaar de boomkappingen – goed voor 5ha minder bos - in het natuurgebied Het Rot (gelegen tussen Park&Ride Linkeroever, Blancefloerlaan, Ch. De Costerlaan) wellicht het meest in het oog.

In oktober maakte Fluxys bekend dat de zone van de aardgasleiding die het natuurgebied doormidden snijdt, zou gebruikt worden als werfzone voor het herleggen van aardgasleidingen in functie van de Oosterweeltunnel. Daarvoor zou alweer – weliswaar tijdelijk – 2ha bos voor de bijl gaan.

Na constructief overleg met Fluxys en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kon Natuurpunt Waasland Kern Linkeroever bekomen dat er minder bos zal gekapt worden, een 70-jarige eik en kwetsbare orchideeën zullen gespaard worden en achteraf de zone in de oorspronkelijke staat zal worden hersteld.

Momenteel worden buizen tot een lengte van ongeveer 700m aaneengelast om later via een ondergrondse boring onder de Ch. De Costerlaan en verder richting Blokkersdijk en Schelde te verdwijnen.
(tekst en foto: Jef Van De Wiele)