Waasland

 

images/headers/Waasland-1.jpg

Natuurpunt Waasland vzw is een regionale vereniging die werkt voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten in het werkingsgebied. Sinds 1/1/2017 bundelt Natuurpunt Waasland de krachten van Natuurpunt Waasland Noord, Natuurpunt Zuid Waasland en het voormalige Natuurpunt WAL.

Sinds 25/3/2018 maakt ook Natuurpunt Hamme deel uit van Natuurpunt Waasland , en is ook Natuurpunt CVN Waasland (Wase natuurgidsen) toegetreden tot Natuurpunt Waasland vzw. 

Het werkingsgebied van Natuurpunt Waasland vzw omvat elf gemeenten: Antwerpen Linkeroever, Zwijndrecht, Beveren-Waas, Kruibeke, Temse, Sint Gillis-Waas, Stekene, Sint-Niklaas, Waasmunster, Lokeren en Hamme. We hebben bijzondere aandacht voor de Schelde met haar slikken en schorren en de Durme, die beiden door ons werkingsgebied lopen.

Natuurpunt Waasland vzw komt tevens op voor het behoud van de biodiversiteit en een gezond leefmilieu in haar werkingsgebied.

De website van Natuurpunt Waasland Noord vind je hier, de website van Natuurpunt Waasland Zuid vind je hier. De website van kern Kruin vind je via deze link en de website van kern Hamme vind je hier

In december 2019 kon een cameraval, tot drie keer toe, beelden maken van een otter in de Moervaartvallei in Oost-Vlaanderen. Dat is toch wel bijzonder aangezien de otter maar op heel weinig plaatsen in Vlaanderen nog voorkomt. Sinds eind jaren 1980 werd het dier wegens een gebrek aan waarnemingen beschouwd als mogelijk uitgestorven in Vlaanderen. Tot het in 2012 voor het eerst opnieuw waargenomen werd.

"Hopelijk gaat deze bijna mythische soort zich effectief voortplanten in de streek", zegt Joris Everaert (vrijwilliger Natuurpunt en vzw Durme).

Doe jij wel eens een aankoop online? Dan kan je vanaf nu de natuur steunen zonder dat je daar zelf een euro voor moet betalen. Heel eenvoudig:

- Surf naar onze pagina op Trooper (www.trooper.be/NPWaasland)
- Je kiest je webshop en klikt op de banner. De webshop weet nu dat jij ons wil steunen. Je doet gewoon je aankoop zoals altijd, zonder een euro extra te betalen.
- De webshop betaalt enkele procenten van je aankoopbedrag aan ons. Voor hen is dit een marketingkost, jij betaalt dus niks extra.

trooperlogoIntussen zijn al honderden webshops aangesloten bij Trooper. Naast vele van de gekende grote webshops zijn dat bv ook AS Adventure, Vivara, Torfs en Collishop. 

Om het jezelf makkelijk te maken kan je ook de Trooper-bot downloaden (www.trooper.be/trooperbot) die je telkens verwittigt als je op een webshop komt die ons steunt.
Met een eenvoudige klik zorg je met je aankoop dan weer voor een extra stukje natuur.  

De opbrengst zal zeer nuttig besteed worden aan de uitbreiding van onze Wase natuurgebieden, zoals de laatste grote aankopen (20ha bos te Kastel, … )

Cover Dierschap Glenn DeligeSylvie Van Damme Uitgeverij Gompel SvacinaJohan Baetens, projectmedewerker 'Antwerpse Haven Natuurlijker' en lid van Natuurpunt Waasland Kern Haven werkte mee aan het boek 'Dierschap' van filosoof Glenn Deliège en geografe Sylvie Van Damme. Het is een inspiratieboek over fauna in stedelijke context en biedt een aantal insteken voor wie hier op professioneel valk of anderzijds mee te maken krijgt of aan de slag is.

In volgend uittreksel kan je de inbreng van Johan lezen. Maar ook de rest van het boek is de moeite.

Je kan het boek bestellen via www.gompel-svacina.eu-dierschap