Waasland

 

images/headers/Waasland-1.jpg

Natuurpunt Waasland vzw is een regionale vereniging die werkt voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten in het werkingsgebied. Sinds 1/1/2017 bundelt Natuurpunt Waasland de krachten van Natuurpunt Waasland Noord, Natuurpunt Zuid Waasland en het voormalige Natuurpunt WAL.

Sinds 25/3/2018 maakt ook Natuurpunt Hamme deel uit van Natuurpunt Waasland , en is ook Natuurpunt CVN Waasland (Wase natuurgidsen) toegetreden tot Natuurpunt Waasland vzw. 

Het werkingsgebied van Natuurpunt Waasland vzw omvat elf gemeenten: Antwerpen Linkeroever, Zwijndrecht, Beveren-Waas, Kruibeke, Temse, Sint Gillis-Waas, Stekene, Sint-Niklaas, Waasmunster, Lokeren en Hamme. We hebben bijzondere aandacht voor de Schelde met haar slikken en schorren en de Durme, die beiden door ons werkingsgebied lopen.

Natuurpunt Waasland vzw komt tevens op voor het behoud van de biodiversiteit en een gezond leefmilieu in haar werkingsgebied.

De website van Natuurpunt Waasland Noord vind je hier, de website van Natuurpunt Waasland Zuid vind je hier. De website van kern Kruin vind je via deze link en de website van kern Hamme vind je hier

Jarenlang was er in het Waasland een afdeling van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, kortweg JNM, actief. JNM is een jeugdbeweging voor iedereen van 7 tot 26 jaar die zich goed voelt in de natuur en zijn schouders niet ophaalt voor het milieu.

Enkele volwassenen van Natuurpunt-Waasland slaan de handen in mekaar om opnieuw een werking van de grond te krijgen. We hopen na enkele jaren de afdeling aan de jongeren zelf over te laten, want eigenlijk vlieg je op 26 onherroepelijk aan de deur bij JNM.

Misschien is uw kind of zijn uw kinderen geïnteresseerd om geregeld deel te nemen aan een natuuractiviteit in de buurt?
Lees meer

2011 04 29 Grutto Uitkerkse polder PascaleDeMunckDe grutto is een ernstig bedreigde broedvogel. Natuurpunt streeft hard naar herstel van geschikt leefgebied in onze regio, maar ook op de trek heeft deze vogel het hard te verduren.

Op een cruciale tussenlandingsplaats nabij Lissabon waar ze aansterken voor hun doortocht naar onze regio, wil de Portugese overheid dit jaar een nieuw vliegveld bouwen, nota bene pal in het midden van een Europees beschermd natuurgebied. 

De lokale vogelbeschermingsorganisatie stapt daarom met steun van andere Europese Birdlife-partners (zoals Vogelbescherming Nederland), naar de nationale rechter en Europese Commissie. Als Birdlife-partner schaart Natuurpunt zich graag mee achter dit initiatief. 

Laat via de petitie horen dat ook jij opkomt voor de grutto (foto grutto: Pascal De Munck)

In december 2019 kon een cameraval, tot drie keer toe, beelden maken van een otter in de Moervaartvallei in Oost-Vlaanderen. Dat is toch wel bijzonder aangezien de otter maar op heel weinig plaatsen in Vlaanderen nog voorkomt. Sinds eind jaren 1980 werd het dier wegens een gebrek aan waarnemingen beschouwd als mogelijk uitgestorven in Vlaanderen. Tot het in 2012 voor het eerst opnieuw waargenomen werd.

"Hopelijk gaat deze bijna mythische soort zich effectief voortplanten in de streek", zegt Joris Everaert (vrijwilliger Natuurpunt en vzw Durme).